Основні різновиди годинникових механізмів.

Типи годинникових механізмів

У годинників є кілька різних варіантів для їх роботи, точності та вимірювання часу. Вони приблизно діляться на 2 категорії: ті, що мають головний пружинний механізм та механічний спуск, або на кварцові, що працюють за допомогою кварцового кристала та електрики.

Кварцові (від батарейки)

Кварцові годинники працюють за допомогою замінних батарей. Вони є найточнішим типом годинників. Батареї зазвичай потрібно замінювати кожні кілька років.
Кварцові годинники працюють за допомогою передачі електричного струму через спеціально сформований кварцовий кристал. Після цього він починає вібрувати з постійною високою швидкістю (32,768 разів за секунду) та відмічає пройдений час, що в свою чергу приводить годинниковий механізм для годинникових стрілок. Перший кварцовий годинник для носіння на зап'ясті був випущений в 1969 році та революціонізував галузь годинників. Основною перевагою є висока точність, та зазвичай кварцові годинники будуть точними до 30 секунд на місяць. Також не потребує постійного носіння або заводження, а лише періодичну заміну батарей.

Автоматичні (із автопідзаводом)

Автоматичні годинники працюють за рахунок руху зап'ястя. Вони зберігають енергію від 36 до 80 годин, тому потребують регулярного носіння, або годинник має бути перевстановлений після того, як зупинився.
Це ідентично механічному годиннику за методом відліку часу через колесо балансу і ексцентрик, і головне пружинне механізм для зберігання енергії. Основна відмінність полягає в наявності зваженого маятника, або ротора, що приєднаний до механізму. Він обертається під час носіння користувачем годинника, і передається до механізму для завітрювання головної пружини. Це було розроблено, щоб годинник не потребував ручного завітрювання користувачем. Автоматичні механічни годинники є найбільш поширеними механічними годинниками, доступними на ринку, через попит громадськості на годинник, який не потребує регулярного завітрювання. Автоматичні годинники часто мають менші запаси ходу, ніж ручні годинники з завітруванням, тому їх потрібно носити регулярно, або використовувати заводну скриньку, щоб переконатися, що годинник буде завітрений, якщо ви не носите його щодня.

Механічні (ручні) годинники

Механічні годинники із ручним заводом - заводяться вручну і часто використовуються людьми, які цінують традиції. Механічні годинники існують вже століття і мають такий же принцип дії. Заводним механізмом є головна пружина, яку заводять через головку, щоб зберігати енергію, а потім пружина поступово розкручується з обмеженою швидкістю за допомогою ескапменту та балансового колеса. Балансове колесо коливається зі сталою швидкістю, як правило, 4 рази на секунду (4 Гц), і дозволяє ескапменту поступово розкручувати головну пружину. Розкручування пружини приводить до руху стрілок, щоб показати час через ряд шестерень. З перших годинників було зроблено безліч вдосконалень, тому сучасні механічні годинники є точнішими і мають довший запас ходу головної пружини. Незважаючи на це, їх потрібно регулярно заводити, щоб вони продовжували працювати, зазвичай, раз на день або два. Механічні годинники мають меншу точність, ніж їхні кварцові аналоги і, зазвичай, можуть відставати або відстати до 30 секунд на день, залежно від того, як їх носити та як часто годинник заводити. При купівлі механічного годинника потрібно враховувати ці недоліки. Найкращі механічні годинники мають відзнаку "Хронометр". Рухи в цих годинниках піддаються ретельним незалежним випробуванням, щоб забезпечити високу точність їх роботи. Це проводиться в Офіційному інституті швейцарських хронометрів, COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres), що означає, що годинник має точність в межах 4-6 секунд на день протягом 15 днів в різних температурах та положеннях, щоб гарантувати його відповідність встановленим стандартам.

Наручні годинники з сонячною батареєю, такі як Eco-Drive та Tough Solar, є точними, як кварцові годинники і не потребують заміни батарейки. Вони заряджаються від світла (навіть штучного) і продовжують працювати навіть в повній темряві на протязі багатьох місяців.

Це кварцовий годинник, що використовує той самий кварцовий кристал, зберігаючи точність ходу. Основною відмінністю є включення сонячної панелі під циферблатом або на лиці годинника, яка збирає світло з навколишнього середовища, в багатьох випадках штучного та природного, і перетворює його на електричний заряд, який використовується для зарядки батареї або конденсатора, щоб годинник працював. Це допомагає уникнути потреби у заміні батарейки, і, в свою чергу, допомагає довкіллю, оскільки при заміні батарейки не потрібно викидати шкідливі хімічні речовини. Енергія, накопичена в клітині, запобігає зупинці годинника або втраті часу, коли він не піддається впливу світла.

Tough Solar є системою від Casio для вимірювання часу, яка використовує звичайний кварцовий кристал як основу. Годинник також має сонячну функцію, подібну до Eco-Drive та інших сонячних годинників. Багато годинників  Casio мають технологію Wave Ceptor, яка отримує сигнал часу з радіо передавачів, розташованих по всьому світу, щоб встановити точний час. Особливістю Tough Solar є унікальна система, яка використовує світловий промінь під циферблатом, глибоко всередині механізму, щоб перевірити вирівнювання стрілок. У разі серйозного удару стрілки можуть бути миттєво скинуті на правильний час.

Кінетичні/Авто-кварцові/Кінетичні вічні годинники

Це кварцові годинники з додаванням ротора, який обертається, щоб генерувати електричний струм для перезарядки конденсатора або батареї. Кінетичний механізм найбільш відомий завдяки його використанню Seiko в якості бренду.

Precisionist - це концепція, яку запровадив Bulova з найвищою можливою точністю у годинах. Рух механізму - кварцовий, але з особливо розробленим кварцовим кристалом, що резонує зі швидкістю в 8 разів більше, ніж звичайний кварцовий годинник - 262144 Гц. Секундна стрілка рухається 16 разів за секунду, для наближеного ідеального хода, порівняно з 4 разами за секунду для звичайного механічного годинника або 1 раз за секунду для стандартного кварцового годинника. Збільшення точності від використання кварцового кристала вищої частоти помітно вище, ніж у звичайного кварцового годинника, оцінюється з відхиленням менше 10 секунд на рік. Це найвища точність, доступна для годинників сьогодні, окрім радіокерованих годинників.